julekringle
Mad som Mama laver det

Verdens bedste julekringle! Mamas julekringle med marcipan, kanel og rosiner

Denne julekringle med remonce smager virkelig af jul og hygge.. Den er propfyldt med alt det usunde, men pyt, det er jo kun jul en gang om året. Opskriften er udviklet af min datter Salli og jeg har taget den gladeligt til mig.

Og hvis vi selv skal sige det, så kan bagerens kringle godt gå hjem og lægge sig, for denne julekringle er den bedste!

Her i familien Villefrance er vi faktisk ikke de helt store kage- og bagefans, altså i forhold til at lave det. Denne julekringle er dog slet ikke så avanceret at bage, som den måske kan se ud.

Opskriften rækker til to kringler. Det nemmeste er at bage julekringlerne en uges tid i forvejen, og puttet dem i fryseren. På dagen tager jeg den bare op og lod den tø på køkkenbordet.

Det skal du bruge til din julekringle

Opskrift til to kringler

50 g gær
1 dl sødmælk
150 g smør
1 spsk sukker
½ tsk salt
1 stort æg
5-7 dl hvedemel

Æg til pensling

Remoncefyld:
150 g marcipan
200 g blødt smør
150 g sukker
4 tsk. kanel
2 håndfulde rosiner

Pynt:
Hakkede mandler
Perlesukker

Julekringle – sådan gør du 

Smelt smørret langsomt i en lille gryde ved svag varme. Tilsæt mælken, når smørret er smeltet. Fjern gryden fra varmen og nedkøl blandingen til den er lillefingervarm.

Smuldr gæret i en stor skål og tilsæt den afkølede smør-mælkeblanding. Opløs gæren heri ved at røre forsigtigt.

Tilsæt sukker og ægget. Rør godt sammen.

Tilsæt først 2 dl hvedemel og derefter salt (ikke den anden vej rundt, for så dræber saltet gæren). Rør det sammen. Tilsæt mere mel, indtil dejen er klar til at ælte. Tilsæt hellere for lidt mel, end for meget. Kommer der for meget mel i dejen, bliver den tør og det er en dødssynd, når det kommer til denne lækre kringle! Ælt dejen godt sammen.

Lad dejen hvile tildækket i 45 minutter.

Imens er det tid til at lave fyldet og det er dejligt nemt. Kom alle ingredienserne i en skål. Ælt dem godt sammen med fingrene (det er langt det letteste!), og nyd duften af de lækre ingredienser. Sæt fyldet til side.

Når dejen har hvilet, vender du den forsigtigt ud på køkkenbordet. Del dejen i to lige store dele med en skarp kniv. Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud med lange rolige bevægelser. Lad kagerullen gøre arbejdet og rul med rolige bevægelser, så bliver resultatet bedst.

Rul til dejen måler cirka 45 cm på den lange led og 30 på den korte led.

Sådan Folder du en julekringle

Fordel fyldet i en 7-10 cm bred stribe på midten. Det er lettest at bruge fingrene til det.

Fold dejen indover fyldet på den lange led. Først den ene side – cirka 2/3 ind. Derefter den anden side indover den første

Klem enderne af kringlen godt sammen. Fold dem evt. lidt ind over kringlen. Klem den også en smule på toppen og langs siden, så du er sikker på, at den ikke går fra hinanden under bagningen og fyldet siver ud (oh skræk og ve!).

Læg den på en bageplade med bagepapir. Hvis du har lyst eller hvis den for lang til pladen, så kan du forme den i en bue midt på, så du får en halvmåneformet krans.

Følg efter med det andet dejstykke.

Lad julekringlerne efterhæve i cirka 25 minutter. Varm ovnen op til 200 grader (ikke varmluft – så bliver kringlerne tørre!)

Lige inden bagning pensler du kringlerne med et sammenpisket æg. Sørg for at pensle grundigt på samlingerne så de bliver “limet” godt sammen. Drys herefter med perlesukker og hakkede mandler.

Bag dem midt i ovnen i cirka 20 minutter indtil de er let gyldne. Afkøl på en rist.

Kram fra Mama og Salli – Følg Mama Villefrance på Instagram

Læs også om en anderledes julesnack – friterede hønsefødder

julekringle

Verdens bedste julekringle! Mamas julekringle med remonce

Familiens madmæssige matriark, der elsker de lange dage i køkkenet. Der allerede i juni planlægger julemenuen. Som handler lokalt og selv dyrker alt hvad hun kan komme i nærheden af, mens hun snakker med hønsene, forkæler hundende og overvejer om ikke der er plads til en ged i baghaven.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *